joi, 26 iunie 2008

Francizele

Poate ca v-ati gandit de multe ori sa va deschideti o afacere dar v-ati speriat de riscurile pe care aceasta le are, avand in vedere ca rata de falimet a unei afaceri nou infiintate se apropie de 90 % dupa primul an de activitate, este un risc destul de mare de asumat. Puteti opta pentru a cumpara o franciza pentru a diminua riscul de nereusita. Franciza reprezinta replica unei afaceri deja existente care a avut succes. Cel care detine licenta de a acorda francizele pe teritoriu unei tari se numeste master-francizor. Afacerea tip franciza este o situatie "win-win", atat pentru cel care cumpara licenta de franciza cat si pentru francizor deoarece firma "mama" isi poate exinde magazinele, isi poate face cunoscut brandul in intreaga lume prin deschiderea de francize, fara costuri ridicate, iar pentru cel care cumpara licenta este reprezentat de faptul ca afacerea a avut succes si prezinta riscuri mult mai mici decat un start - up.Acest tip de afacere vine cu mai multe avantaje si dezavantaje:
Avantaje
1. Publicitatea - In functie de franciza se poate plati un procent (intre 1 - 3%) din cifra de afaceri pentru publicitate de care se ocupa francizorii. Veti primi toate materialele publicitare de care aveti nevoie si mateterialele necesare unei promotii.
2. Know how - Cand cumperi franciza, cumperi si cunostintele acumulate pana acum, de obicei trainingul este gratuit
3. Produsele - Sunt oferite la un pret redus pentru a spori marja de profit, in functie de franciza, francizorul accepta sa trimiti inapoi marfa nevanduta fara costuri suplimentare.
4. Bugetarea - Veti primi modele si metode de cheltuire a bugetului pentru a fi cat mai eficienti
5. Succesul afacerii - este deja testat si poate oferii garantia ca afacerea va mere bine si in continuare
6. Diverse ajutoare - Veti fi ajutat cu promovarea, resurse umane, marketing, management, de absolut orice aveti nevoie trebuie doar sa cereti ajutorul francizorului.
Dezavantaje
Reguli - odata cumparata franciza sunt cumparate si o serie de reguli care trebuie respectate, altfel licenta poate fi retrasa.
1. Respectarea standardelor - trebuie respectate in totalitatea standardele de calitate ale francizorului
2. Pretul - pretul de vanzare al serviciului/produsului este stabilit de catre francizor
3. Promotii - nu se pot face promotii sau campanii de marketing fara aprobarea francizorului
4. Furnizori - Sunteti obligat prin contract sa cumparati materialele de decor si materiile prime de la anumiti furnizori
5. Plata unei redevente din cifra de afaceri anuala ( intre 3-10 %)

Articole similare:



0 Comments:

Trimiteți un comentariu